/Files/images/batkam/ornament.jpg

/Files/images/batkam/caloric_healthy_table.jpg У режимі школи велике значення надається організації раціонального, збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров’я учнів.

У школі розроблені комплексно-цільові заходи організації і розвитку харчування учнів, якими передбачено:
-зміцнення матеріально-технічної бази їдальні;
-розширення сфер послуг для учнів і батьків;
-удосконалення різноманітності раціону харчування;
-виховання культури прийому їжі;
-пропаганда здорового способу життя.
У школі за рахунок бюджетних коштiв здiйснюється харчування учнiв:
-яким згiдно iз Законом України "Про статус i соцiальний захист громадян, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи"(796-12) гарантується пiльгове харчування;
-1-4 класiв;
- з числа дiтей-сирiт та дiтей, позбавлених батькiвського пiклування;
- з малозабезпечених сiмей, що отримують допомогу вiдповiдно до Закону України "Про державну соцiальну допомогу малозабезпеченим сiм'ям" (1768-14).
Відповідно до Рішення виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області «Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів системи освіти м. Харкова у 2018 році» та затвердженого обсягу асигнувань на харчування, ввести в дію такі грошові нормами харчування:
-для учнів 1-4-х класів – 10,50 грн.;
- для учнів 1-х класів безкоштовне харчування молоком – 5,40 грн.;
- для учнів пільгового контингенту:
- 1-4-х класів, які відвідують групи продовженого дня – 13,50 грн.;
- 5-11-х класів – 13,50 грн.
У 2018 році за кошти бюджету м. Харкова будуть забезпечені:
  • безкоштовними сніданками учні початкової школи;
  • першокласники молоком;
  • діти пільгових категорій, у тому числі учні 5-11 класів із малозабезпечених сімей;
  • діти учасників бойових дій АТО.

/Files/images/batkam/ornament.jpg

ГРАФІК ХАРЧУВАННЯ В ШКІЛЬНІЙ ЇДАЛЬНІ

СніданокОбід
Обіди для учнів
8.35 - 1 класи - молоко ГПД 5-11 класи
9.30- 1-2 класи 12.40 – 13.10 1-2 класи 13.30 – 14.30
10.35- 3-4 класи13.30 – 14.00 3-4 класи
11.35- 5-6 класи
/Files/images/batkam/img_5798.jpg /Files/images/batkam/img_5800.jpg
/Files/images/batkam/img_5802.jpg /Files/images/batkam/img_5804.jpg
/Files/images/batkam/img_5836.jpg /Files/images/batkam/img_5839.jpg

/Files/images/batkam/ornament.jpg

Вітаміни

Для нормальної життєдіяльності організму необхідно, щоб до раціону харчування дитини входиливітаміни. Значення їх неоціненне, вони регулюють процеси обміну речовин, відіграють велику роль у підвищенні опірності дитячого організму, тісно пов'язані із процесами росту й розвитку, входять до складу ферментів, беруть участь у процесах кровотворення.

Вітамін А у великій кількості міститься у вершковому маслі, яєчному жовтку, печінці. У деяких рослинних продуктах: моркві, салаті, помідорах, зеленому горошку, абрикосах, апельсинах - міститься каротин - провітамін А, що перетворюється в організмі на вітамін А.
Вітамін Р міститься в яєчному жовтку, печінці, ікрі риб, у невеликій кількості - у молоці й вершковому маслі.
Вітамін К міститься в основному в помідорах, у зелених частинах рос-лин, шпинаті, капусті.
Вітамін С, або аскорбінова кислота, міститься в багатьох овочах і фруктах. Найбільше його в плодах шипшини, чорноплідної горобини, обліпихи, аґрусу, цитрусових, капусті, картоплі.
Вітаміни групи В містяться в пекарських дріжджах, гречаній і вівсяній крупах, житньому хлібі, молоці, м'ясі, печінці, яєчному жовтку.
тамін Е міститься в зернах кукурудзи, моркві, капусті, зеленому горосі, яйцях, м'ясних і рибних продуктах, вершковому й оливковому маслі.При повноцінному й різноманітному харчуванні, що включає овочі й фрукти, організм одержує необхідну кількість вітамінів. Навесні в їжу дитини обов'язково варто додатково вводити вітамін С.

/Files/images/batkam/ornament.jpg

Здорове харчування та його вплив

Здорове харчування є одним з визначальних факторів розумового розвитку, фізичної активності та хорошої успішності дітей шкільного віку. Повноцінний і збалансований раціон сприяє кращому формуванню таких навичок, як здатність самостійно вирішувати поставлені задачі, зібраність, координація дій, зосередженість і відповідальність у навчанні.

Баланс води

Важливим є підтримання водного балансу протягом дня – школяр повинен випивати в середньому 1,5 л. чистої питної води.Дефіцит води в організмі викликає неуважність, втому і навіть головний біль.

Після активної гри на перерві дитина обов'язково захоче пити, а якщо у неї не виявиться пляшечки з водою, вона неодмінно нап'ється води з-під крану.

Щоб школяр витримував шкільні навантаження і менше втомлювався від розумової діяльності, необхідно включити в його раціон молочні продукти, яйця, рибу, різні види каш.

Покращуємо пам'ять

Покращити пам'ять допоможуть такі продукти як картопля (особливо в запеченому вигляді), кефір і натуральний йогурт (джерело кальцію, калію, фосфору, йоду), шпинат, зелений горошок (багаті фолієвою кислотою), риба і морепродукти (вітамін В12), білий сир (джерело білку і кальцію).

Боремося з неуважністю

Справитися з неуважністю і розсіяністю школяра можна, ввівши в його раціон горіхи і банани. Також на столі дитини повинні бути продукти, які допоможуть сконцентруватися на навчанні: яйця, рис, хліб з борошна грубого помолу.

Піднімаємо настрій

Підняти настрій допоможуть продукти, до складу яких входить вітамін В6. У м'ясі, сирі, молоці, квасолі, помідорах міститься цей важливий вітамін. Зрозуміло, не слід забувати і про традиційні продукти гарного настрою такі, як шоколад (чим більший відсоток вміст какао, тим краще), банани, інжир, фініки. Ці продукти містять серотонін - «гормон щастя».

Зміцнюємо нервову систему

Нервова система зміцнюється при введенні в раціон м'яса, багатих йодом морепродуктів і твердих сортів сиру.

Покращуємо зір

Одним з факторів погіршення зору школярів є велике навантаження на очі під час навчального процесу. Для підтримання здоров’я очей важливо включати в раціон такі продукти, як морква, солодкий перець (червоний), яблука, помідори, абрикоси.

Здорове харчування школярів в руках батьків. Якщо вся родина звикла харчуватися правильно та збалансовано, то і дитина буде привчена до вживання корисної їжі, здатної забезпечити зарядом і енергією на цілий день.

Сухофрукти

Сухофрукти містять цілий ряд мінеральних речовин – кальцій, магній, натрій, залізо. До того ж сухофруктами легко утамувати відчуття голоду, і тому вони чудово підійдуть для перекусу.Пропонуйте дитині компоти, пюре або додавайте трохи сухофруктів в кашу кілька разів на день. Але не забувайте, що це мають бути саме сушені плоди, а не зацукровані фрукти. Їх кількість може бути різною, залежно від страви, але в середньому близько 50-100 г на день.

/Files/images/batkam/ornament.jpg

Чим можна замінити цукерки?

Солодощі можна замінити солодкими овочами та фруктами.
  • Овочі – гарбуз, морква.
  • Фрукти – яблука, груші, мандарини, апельсини, інжир.
  • Сухофрукти – інжир, родзинки, чорнослив, фініки.
Замість шоколадних батончиків для покращення роботи мозку можна давати дитині в школу запіканки з морквою, гарбузом і сухофруктами, відвар шипшини, пиріг з медом та яблуками, печені яблука з медом і корицею і т.д.
10 найшкідливіших продуктів харчування
  1. Жувальні цукерки, пастила, «мейбони», «чупа-чупси».Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.
  2. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні,- дуже шкідливі для організму. Чіпси – це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі.
  3. Солодкі газовані напої–коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру – в еквіваленті чотири-п'ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п'ять хвилин знову захочете пити.
  4. Шоколадні батончики.Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.
  5. Сосиски і ковбаси.М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними.
  6. Жирне м'ясосприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.
  7. Майонезмістить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але ікетчуп, різні соуси і заправки,в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання «смачної хімії» навіть не досліджені до кінця.
  8. Локшина швидкого приготуванняпредставляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне – не вимагає часу. Але над «дивом» свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.
  9. Сільзнижує тиск, порушує cоле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленостів в своєму раціоні все-таки варто.
  10. Алкогольнавіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього – завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти – рекордсмени по кількості калорій.

/Files/images/batkam/ornament.jpg

НОРМАТИВНІ АКТИ ЩОДО ХАРЧУВАННЯ

1. Закон України «Про питну воду та питне водопостачання» від 10 січня 2002 року N 2918-III { Із змінами, внесеними згідно із Законом N 997-V від 27.04.2007}
2. Закон України «Про дитяче харчування» від 14 вересня 2006 року N 142-V
3. Закон України «Про молоко та молочні продукти» { Із змінами, внесеними згідно із Законом N 402-V від 30.11.2006)
4. Постанова Кабінету Міністрів від 22 листопада 2004 р. N 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» { Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 873 від 26.06.2007 }
5. Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01. Затверджено Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 № 63, погоджено листом Міністерства освіти і науки України від 05.06.2001 № 1/12-1459.
6. Спільний наказ листом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я від 01.06.2005 № N 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»
7. Наказ Міністерства економіки України від 01.08.2006 № 265 'Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах'
8. Методичні рекомендації з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах
9. Спільний наказ листом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я від 15.08.2006 № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах»
10. Рішення 39 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 21.10.2009 р. № 249/09 «Про створення комунального підприємства «Комбінат дитячого харчування»

Кiлькiсть переглядiв: 237

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 20 Серпня 2018

Цей сайт безкоштовний!